20 Mayıs 2013 Pazartesi

Yaz aylarında çalışan erkek modası beni çok üzüyor!

Merhaba,
 
Çok uzun bir süre girdi bu kez bloğumla arama. Sıcaklar bastırınca hep aklımda olan bir konu yeniden gündemime geldi. Plaza çalışanı erkeklerin yaz boyunca giyimi...
 
Yaz sıcaklarında pantolon, yakalı gömlek, kravat, kapalı mokasen ayakkabı giymek ne kadar korkunç. Bir tür kendine eziyet yöntemi sanki... Oysa biz kadınlar her zaman olduğu gibi üstün zekamızla yıllar önce bu problemi aşmayı başarmışız. Biz neler giyiyoruz? Yakasız bluz ya da gömlek, etek, açık ayakkabı...Püfür püfür geziyoruz, hatta çoğumuz, klimalı ortamlarda ceketimizi, hırkamızı üstümüze almak zorunda kalıyoruz.
 
Peki, neden böyle olmuş acaba? Neden erkekler de yazın şort, bermuda pantolon, çorapsız giyilebilen açık ayakkabı, yakasız, ince kumaşlardan yapılmış gömlekler giyemiyorlar iş yerinde? Aslında eski çağlarda erkekler, etekler, sandalet tarzı hatta hafif topuklu ayakkabılar, tunikler ve uzun elbiseler giyebiliyorlarmış. Romalılar, Araplar, Eski Yunanlı ve Mısırlılar bu konularda hiç sıkıntı çekmemiş gibi görünüyorlar. Ne olduysa ağırlıklı olarak 19. yüzyılda olmuş. 1950'lerden itibaren bu eski alışkanlıklar canlandırılmaya çalışılmışsa da başarılı olunamamış. Açıkçası benim bildiğim, erkeklerin özellikle sıcak iklimlerde genital bölgeyi serin tutması sağlıkları için daha olumlu bir davranış.
 
 
Bir çok açıdan anlamsız olan bu toplumsal baskı sonucu erkek giyimi günümüzde çok sınırlı kalıplar içinde kalmış. Rahatlıktan ve pratiklikten uzak kalmış çoğu zaman da. Benim fikrim, kadın veya erkek olsun herkesin rahat ettiği, kendini mutlu hissettiği kıyafetleri giyebilmesinin doğru olduğudur. Giysi dediğimiz şey, sonuçta biraz  kumaş ve biraz deriden oluşmuyor mu? Şeklinin neye benzediği neden bu kadar önemli olsun ki?
 
Sevgiler, Melissa