6 Ekim 2014 Pazartesi

Pin up

Merhaba,
 
 
Bu kez  keyifli ve güzel bir takıntıyla klavye başındayım. Çok sevdiğim bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bilmem pin-up kızlarını sever misiniz? Ben çok uzun yıllardır meraklısıyım.
 
 
Pin-up, İngilizce, iğnelemek, iğneyle tutturmak anlamına geliyor. Bu resimlerin geçmişi 1800'lerin sonuna kadar dayanıyor ama pin-up terimi ilk olarak 1940'larda İngiltere'de kullanılmaya başlanıyor. 19. yüzyılın sonlarında burlesque (günümüzde sanatsal striptiz diyebileceğimiz bir gösteri şekli) dansçıları ve aktrisler kendilerini tanıtmak için üzerinde fotolarının olduğu kartpostal boyutunda kartvizitler kullanmaya başlamışlar. Bu kartlar pek çok mekanda duvarlara bir iğne ya da raptiye yardımıyla iliştirilmeye başlanmış ve böylece ortaya pin-up terimi çıkmış. Pin-up lar fotoğraf veya çizim olabiliyor.
 
 
İkinci dünya savaşı sırasında askerlerin arasında dolaplarında pin-up kız resimleri saklamak çok popülermiş. Bu dönemde sembol haline gelen pin-up kızı ise Betty Grable olmuş. En ünlü pozunu verdiği fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz.
 
 
 
Uzun yıllar boyunca idealize edilen kadın formu ve giyim tarzı bu fotoğraf ve resimler yoluyla dergilerde yayınlanmış. En akılda kalan çizimler Gibson ve Vargas kızları ismiyle yayınlanmış olanlar. Hatta Vargas kızları o kadar tutulmuş ki ikinci dünya savaşında savaş uçaklarının burunlarına şans getirsin diye bu resimlerden yapılmış. Bu yıllarda çok sayıda pin-up çizeri çok hoş ürünler ortaya koymuş. Ancak zaman içinde bu resimler popülaritesini kaybetmiş.
 
Benim görüşüme göre pin-up resimleri, kadınların en zarif, en çekici, ve en güzel hallerini ortaya koyan resimler. 40'lar ve 50'lerin modasıyla birlikte ortaya harika resimler çıkmış. Resimler kesinlikle pornografik değil, en çok erotik diyebileceğiniz türde. Bence o zamanın modası olan jartiyerler ve çoraplar, topuklu zarif ayakkabılar, göğüsleri ortaya çıkaran büstiyerler ve korseler, dökümlü kumaşlardan yapılmış bluz ve gömlekler,kalem etekler ve kumaş şortlar  feminen tarzın zirvesini oluşturmuş.
 
 
 
Resmedilen kadın vücudu ne aşırı zayıf ne de kilolu, hafif balık etli ve ince belliymiş ki bence harika durmuş. Yüzler çok bebeksi ama makyajlı ve saçlar uzun tercih edilmiş. Duruş ve pozlar biraz utangaç, biraz  çocuksu ama içten içe ateşleyici olacak şekilde seçilmiş. Sonuçta ortaya çıkan bileşim bir harika olmuş diye düşünüyorum.
 
Açıkçası mümkün olduğunca o dönemin pin-up modasını yansıtan bir giyim tarzını hep benimsemişimdir. Elbette günümüz koşulları ve modasının imkan verdiği kadarıyla bunu yapıyorum. Size küçük bir itiraf; günlük giysilerimle birlikte jartiyer ve jartiyer çorabını  kullandığım zamanlar çok oluyor... Siz yine de kimseye söylemeyin...
 
Sevgiler, Melissa