18 Eylül 2014 Perşembe

Trans Cinsiyet

Merhabalar,
 
 
Bazen yazdıklarımdan sonra gelen bazı yorumlar beni yeni konularda düşünmeye ve araştırmaya sevk ediyor. Bu, son yazımdan sonra da oldu ve aklıma "trans cinsiyet" kavramı takıldı. Trans cinsiyet veya transgender kavramı, kişinin cinsel kimliğinin veya cinsiyetini ifade şeklinin, doğumunda sahip olduğu cinsiyeti ile uyumsuz olması durumunu ifade etmektedir.
 
Türkçe'mizde iyice birbirine girmiş kavramlar yumağı halinde bir konu bu. Travesti kelimesi bizde kadın gibi görünen erkekler için kullanılan neredeyse tek kelime. Oysa bu konu çok daha derin ve geniş. Öncelikle bu konudaki yaygın yanlışları düzeltmek ve  trans cinsiyet kavramlarını yerine oturtmakla başlayayım istedim.  
 
 
Travesti: Karşı cinsin giyim ve davranış tarzını benimseyen ve uygulayan kimse. Bu kişi kadın gibi giyinen bir erkek veya erkek gibi giyinen bir kadın olabilir.
 
Cross-dresser: Aslında travesti ile eş anlamlı bir kelime. Karşı cins gibi giyinen anlamına geliyor. Heteroseksüel, karşı cinsin giyim şeklini benimseyen ama aynı zamanda karşı cinsi beğenen ve taklit eden ancak bunu fetişizm boyutunda yaşamayan kişiler için kullanılıyor. Esasen 1970'lerdeki cinsel devrim sırasında travesti olarak nitelenmekten hoşlanmayan ve kendilerini tanımlamak için yeni bir kelime arayan kesim tarafından ortaya konmuş bir kavram.
 
Travestik fetişizm: Karşı cinsin giyim ve tarzından ve onu taklit etmekten, tekrarlayan ve süreklilik gösteren, cinsel ve erotik bir zevk alan kişilere konulan psikiyatrik teşhis. Transseksüellikten bağımsız ayrı bir psikiyatrik vaka.
 
Transseksüel: Doğduğunda sahip olduğu bedenin cinsiyeti ile uyumlu olmayan bir psikolojiye veya ruha sahip olan kimse. Bu kişiler hissettikleri cinsiyetle yaşamak ve kabul görmek arzusundadırlar. Cinsel kimlik bozukluğu konusunda psikiyatrik destek alınması ve bir teşhis konulmasının ardından cinsiyet değiştirme operasyonu geçirebilir ya da operasyon geçirmeden hayatlarını sürdürebilirler.
 
Androjen: Toplumun tipik cinsiyet kavramlarına uymayan kimse.  Doğumundaki cinsiyetten bağımsız olarak fiziksel veya psikolojik  cinsiyet belirtileri göstermemek veya her iki cinsin özelliklerini birden göstermek. Bir cinsin tipik eğilimlerine sahip olmamak. Cinsiyetsizlik.
 
Biseksüel: Kadın ve erkek cinsiyet karakteristikleri arasında devamlı gidip gelen, hissettiği cinsel role girebilen kimse.
 
Hermafrodit*: Hem erkek hem de dişi cinsel organlarına birden sahip olanları anlatan bir kavram. Çift cinsiyetli.
 
*Tamamen biyolojik bir durumdur, trans cinsiyet kavramlarının içinde sözünü etmemin tek sebebi bu yanlışı ortaya koymaktır.
 
Temel kavramları yerine oturtmak bu konunun iyi anlaşılması için kaçınılmaz bir gereksinim. Şimdilik trans cinsiyet konusunu burada bırakmak istiyorum ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: Bu kişilerin toplum tarafından dışlanması sonucu bir kısmının kendini hiç dışa vuramadığını ve mutsuz bir hayat sürmek zorunda kaldığını, bir kısmının son derece zor şartlar altında yaşadığını, bir kısmının ise başka seçeneği kalmadığı için seks işçisi olarak çalıştığını unutmamak gerek. Her insan gibi bu kişilerin de normal bir yaşantıyı ve mutluluğu hak ettiğini düşünerek son bir soru sormak istiyorum: Ya  çocuğunuz, kardeşiniz veya çok sevdiğiniz bir arkadaşınız bir trans cinsiyet sorunu yaşıyorsa? Lütfen tüm farklılıklara bu gözle bakmayı öğrenelim.
 
Sevgiler, Melissa
 
 
 
 
 


2 yorum:

  1. Crossdresser ile travestinin esanlamli oldugunu soylemek bence yanlis olmus. Crossdresser karsi cinsin kiyafetlerini giymekten zevk alan kisidir. Adindaki dresser da buna isaret eder. Travesti ise karsi cinsiyete bedensel olarak bir miktar donusmus kisidir. Ornegin cd bir erkegin gogusleri yoktur, travestilerinse vardir. Travestilik cd'lige gore cok daha ileri bir durumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Türkiye'de mevcut kavram kargaşasının sonucunda oluşan bir yanlış anlama bu...Tüm bu kavramlar, dilimize yabancı dillerden aktarıldığı için bu sorunlar yaşanıyor. Transvstite kelimesi cross-dresser kelimesinin Latince eşanlamlısıdır. Trans: karşı-zıt Vestite: giyinmek demektir. Ülkemizde kullanılırken zaman zaman transseksüel ile karıştırılmaktadır. Kavram sadece giyimle ilgilidir. Cinsel kimlik işin içine girdiğinde transseksüel doğru kavramdır. Yorum ve açıklama fırsatı için teşekkürler.

      Sil