27 Ocak 2015 Salı

Burlesque

Merhaba,
 
Geçen akşam seyrettiğim bir belgesel, uzun süredir yazmayı ertelediğim bir konuyu yeniden gündemime taşıdı: Burlesque (Burlesk okunuyor)...
 
 
 
17. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanan terim sözlükte "ciddi meseleleri ve bu konularda çalışan insanları karikatürize eden, dalga geçen, abartılı teatral bir gösteri" anlamına geliyor. 18. ve 19. yüzyıllarda Victoria döneminde İngiltere'de popüler hale gelen burlesk gösteriler yüksek ve alçak burlesk olarak ikiye ayrmış. Alaycı parodiler şeklinde devam eden bu teatral gelenek 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında İngiltere'deki etkisini kaybediyor ancak Amerika'ya sıçrayan burlesk çılgınlığı burada boyut değiştiriyor.
 
 
 
Amerikan burlesk adıyla bilinen bu yeni akımda içerik yavaşça parodilerden, varyete şovlarına ve revülere doğru kayıyor. Müzikli, gösterişli teatral bir striptiz gösterisi haline gelen burlesk 1960'lı yıllardan sonra cazibesini kaybediyor ve ana akım bir gösteri olmaktan çıkıyor.
 
 
 
Son yıllarda yeniden canlanan burlesk dünyası yeni bir soluk taşıyor. Strip yani soyunma kısmından kurtulan gösteriler daha çok tease yani sataşmak, heyecanlandırmak üzerine kurulmaya başlanıyor. Zengin kostümler, dans koreografileri, müzik ve eğlenceli şovlarla bezeli günümüzde popülaritesi gittikçe artmakta olan bu akıma neo-burlesk adı veriliyor.
 
Porno endüstrisinin gelişmesi ve internet aracılığıyla erişiminin kolaylaşması, televizyon kanallarının ve program çeşitliliğinin artması bu harika gösteriyi gözden düşürmüş olsa da günümüzde burlesk kavramının felsefesini bilen sanatçılar tarafından gerçekleştirilen performanslar, burleskin değerinin tekrar anlaşılmasını sağlıyor.
 
 
 
Burlesk eski feminist akıma göre kadının değersizleştirilmesi ve meta haline getirilmesi olarak algılanmış ancak yeni feminizm anlayışı bunun tam tersini söylüyor.
 
 
 
Burlesk, kadınlığı, duygusal zeka ve vücut estetiğini kullanarak yücelten bir gösteri. Erkeklerin istemsizce teslim oldukları sahnedeki kadını  bir kraliçe, bir tanrıça seviyesine yükselten, kadını olması gereken yere taşıyan bir performans şekli. Vücudunu, mimiklerini, kostümlerini ve aksesuarlarını en doğru şekilde kullanarak içindeki kadınlığı dışarıya çıkartan, onu izleyenlere aktaran ve hayran bırakan tüm burlesk sanatçılarına en içten saygılarımı sunuyorum. İster kadın ister erkek olun, kadın olmanın ne demek olduğunu ve bir kadının nelere kadir olabileceğini, kadın estetiğinin ve teatral yeteneğinin hipnotize edici gücünü sergileyen bu gösterilerden birine fırsat bulunca mutlaka gidilmeli diye düşünüyorum. Son olarak sizlere günümüzün en popüler burlesk gösterilerinden birinin linkini vermek istiyorum:
 
 
Sevgiler,
Melissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder