15 Temmuz 2014 Salı

BDSM - LGBT

Merhaba,
 
Bu kez aklıma takılan bir konudan çok, bilinç düzeyimizi ve farkındalığımızı arttırmak adına bazı terimlerden bahsetmek istedim. Bu terimler BDSM ve LGBT.
 
BDSM yani Bondage, Discipline, Sadism, Masochism, Türkçe karşılıkları tam oturmasa da Esaret, Terbiye, Sadizm ve Mazoşizm olarak kabul edilebilir. BDSM, iki yetişkinin aralarında her ikisinin de rızasıyla gerçekleştirdiği erotik eylemlerin -ki bunların içinde hakimiyet-boyun eğme, kısıtlama ve rol yapma başlıcalarıdır- tamamına verilen kısaltma isimdir. Genellikle partnerlerden biri hakim taraf diğeri ise boyun eğen taraftır. Güç dengesi hakim tarafın lehinedir. Hakim taraf (efendi, sahibe) boyun eğen tarafa (köle, köpek) fiziksel veya zihinsel kısıtlar ve yaptırımlar uygular. Her iki taraf da paylaşılanlardan cinsel bir haz duyar. Bu tür ilişkilerde, aklı başında olmak, güvenlik tedbirlerini almak ve iki tarafın da rızasının olması, yerine getirilmesi gereken en önemli şartlardır. Genellikle sıkıntılı durumların oluşmaması için,  eyleme ara vermek veya eylemi durdurmak üzere baştan ayarlanmış bir güvenli kelime veya eylem belirlenir. Kişiler ya efendi rolü ya köle rolü ya da değişken (switch) roller üstlenebilirler. Aşağıda, BDSM kısaltmasında bulunan kelimelerin değişik şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan farklı anlamları görebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
BDSM tarihi MÖ 900'lere kadar uzanmaktadır. Sümerler ve Akadlardan kalan tabletlerde bu tür eylemlere ait çizimler bulunmuştur. En yaygın olarak kullanılan BDSM sembolü triskellion adı verilen ve resimde görülen dairesel şekildir.
 
  
 
 
LGBT ise, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 1990'lardan beri kullanılmaktadır. LGBT kuruluşları, bu başlık altında toplanan ve farklı cinsel kimliklere ve eğilimlere sahip bireylerin haklarını savunmak ve toplumsal farkındalığı arttırmak gibi bir misyon üstlenmiş durumdadır. Bilinen sembolleri, gökkuşağı renklerini içeren bir bayraktır.
 
 
Bu iki kısaltmanın ortak  noktası toplum tarafından dışlanan, kabul görmeyen ve istenmeyen azınlıkları veya eylemleri temsil ediyor olmaları. Cinsel kimlikleri ve cinsel tercihleri ne olursa olsun insanlardan bahsediyoruz ve her insanın  temel hak ve ihtiyaçları var.  Günün birinde  çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın, bir akrabamızın,  çocuğumuzun ve hatta samimiyetle içimize baktığımızda kendimizin bile, farklı tercihleri olduğunu görebiliriz. Bu, insan olarak kimsenin değerini değiştirmez. Bu bilinçle yaşandığı sürece toplumlar daha güçlü ve sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.
 
Sevgiler, Melissa
 
 
 
 
 
 
 
 

1 yorum:

  1. Sonuç bölümünde verilen mesaj oldukça yerinde ve önemli. Empati seviyesinin gelişimi yüksek bir kültür seviyesinin işaretidir. İtaatkar.

    YanıtlaSil